Jak zařídit kuchyň ve venkovském stylu

Sníte o nové kuchyni a zaujal vás venkovský styl? Tak se pusťte do přestavby! Rustikální vzhled vám do interiéru vnese kousek romantiky i vzpomínky na prázdniny u babičky a dědy. Podívejte se na několik tipů, jak by taková kuchyně mohla vypadat.

 

 

Pravá venkovská kuchyně

Aby kuchyně působila opravdu venkovsky, vyvarujte se všech moderních prvků. Rustikálnost nejlépe vynikne na kuchyňské lince. Zvolte takovou, která má profilovaná dvířka. Velmi dobře do interiéru zapadnou otevřené police a starý oprýskaný nábytek, který můžete sehnat v různých bazarech. Svůj účel splní také nábytek patinovaný. Venkovského vzhledu dosáhnete i různými technikami záměrného ničení povrchu nábytku (broušení brusným papírem nebo elektrickou bruskou). Dalším doplňkem jsou rustikální spotřebiče, které jsou dnes snadno dostupné. V kuchyni můžete použít také originální kachlová kamna a nezapomeňte ani na keramický dřez. Pokud si chcete s kuchyní vyhrát do detailu, zkuste použít keramické úchytky nebo mosaznou kohoutkovou baterii.

 

 

Používejte dřevo a přírodní materiál

Základem pro venkovský styl je především dřevo, kámen a keramika. Kuchyňská linka z masivního dřeva nejen dobře vypadá, ale také toho hodně vydrží. Rustikální kuchyně je vhodná především do větších prostor, kde je místo na nespočet skříněk, jídelní stůl i kuchyňský ostrůvek. Nebojte se na stěny i podlahu použít kachlové, kamenné či cihlové obklady. Na kuchyňskou linku pak zvolte třeba žulovou nebo mramorovou desku.

 

 

Nezapomeňte na velký stůl

Středobodem kuchyně je velký jídelní stůl. Ideální volbou bude stůl z masivního dřeva. Vhodný je však i menší a jednoduchý stůl v bílé či hnědé barvě. Krásný ubrus navíc vše vyladí k dokonalosti.

 

Barvy a doplňky

V rustikální kuchyni má své místo hlavně keramika a porcelán. Pro venkovský styl jsou typické také malované talíře zdobené kvítky nebo cibulovým vzorem, proutěné košíky a ošatky na pečivo, ovoce či zeleninu. Na stěny a kuchyňskou linku můžete pověsit pánve a rendlíky. Na oknech se budou krásně vyjímat květináče s čerstvými bylinkami a řezanými květinami. Interiér v kuchyni krásně doplní také designové látkové rolety. Barvy stěn, nábytku i rolet volte spíše světlejší - bílé, vanilkové, meruňkové, béžové, cappuccino nebo zelenkavé. Pokud chcete barvy přece jen tmavší, vybírejte mezi hnědou, šedou či antracitovou. Nezapomeňte spolu všechno krásně sladit.

 

Venkovská kuchyň Venkovská kuchyň
Vanilka, D 036, Roleta den a noc Krémová, D 005, Roleta den a noc