Proč si vybrat rolety den a noc

V dnešní době je opravdu široká škála možností, pokud si vybíráte stínící techniku – rolety, žaluzie, markýzy, japonské stěny a paravany… Je prostě z čeho vybírat.

ozhodování nemusí být vůbec snadné, a vás čekají odpovědi na otázky jako:

  • venkovní či vnitřní, případně jejich kombinace

  • různé materiály od papíru přes látky až po kov či plast

  • vertikální či horizontální orientace

  • ovládání řetízkem, provázkem, ruční či elektrické

  • mnoho barev, vzorů a podkladových obrázků

A to si musíme uvědomit, že vývoj jde kupředu i v oblasti stínění. Museli byste být odborníci, abyste stíhali sledovat všechny novinky a trendy.

Naštěstí my se této problematice věnujeme celým časem. Také jsme se rozhodli specializovat se na moderní technologii – rolety den a noc. Někdy se označují i jinými názvy jako rolety FEXI, či rolety twinroll, ale je to jen synonymum. Jejich hlavní výhodou je fakt, že kombinují výhody běžných rolet a klasických lamelových žaluzií.

Jak vlastně fungují rolety den a noc?

Pravděpodobně jste již výraz rolety den a noc někde zaslechli. Není divu – jsou v poslední době stále oblíbenější. Ale víte třeba jak fungují a jaké jsou jejich výhody?

Konstrukce rolet den a noc připomíná klasické rolety – látka se vysouvá a zasouvá do kazety, která je upevněna, či jen zavěšena, nad oknem. Stínění tedy zajišťuje látka různých vzorů, barev a průsvitnosti, která reguluje množství procházejícího světla. Látka je vedena pevným silonem podél okenní tabulky, takže není úplně volná. Jen ve větru může někdy narážet do rámu okna. Ovšem pokud otevřeme okno na ventilaci, roleta zůstane na okně a neprověsí se do místnosti.

Rolety den a noc jsou ale tak trochu i žaluzie. Také se totiž skládají z jednotlivých „lamel“. I u rolet den a noc se můžeme rozhodnout, že necháme trochu světla pronikat. Nicméně rozdíl mezi žaluziemi a roletami noc a den tu přeci jen je.

Pokud chceme regulovat žaluziemi množství světla, natáčíme všechny lamely pomocí ovládacího mechanizmu. Měníme tak úhel, který lamely svírají proti sklu a průchozímu světlu. Oproti tomu rolety den a noc umožňují nastavit výšku mezery mezi překrývajícími se pruhy látky, přes kterou pak světlo může procházet.

Látka na roletách den a noc má totiž pruhy ze dvou různých materiálů. První pruh tvoří průsvitná až průhledná síťka, která světlo vlastně propouští bez zábran. Druhý pruh je neprůhledná látka, nebo jen do určité míry průsvitná. To záleží na gramáži látky, ale hlavně na její barvě. Logicky čím světlejší látku zvolíte, tím více světla si do místnosti pustíte. Naopak tmavé a silné látky propustí světla méně, nebo dokonce zcela zabrání průchodu světla a místnost zcela zatemní.

Při vytahování rolety se jednotlivé pruhy látky vzájemně překrývají. Pokud se kryje neprůhledný pruh s průhledným světlo nemá kudy projít. Naopak při krytí průhledného pruhu s dalším průhledným, je stíněna jen ta část okna, kde se kryjí neprůhledný pruh s dalším neprůhledným. 

Synonymem pro rolety den a noc je značka DUO. Můžete ale narazit i na jiná označení:

  • rolety FEXI

  • rolety twinroll

Stále se jedná o rolety den a noc, jen pod jinými obchodními názvy.

Jak taková roleta den a noc vypadá?

Celá látka se navíjí do kazety. Volný konec rolety je v kazetě uchycen také. Celý proces vytahování rolety připomíná kladku. Při odvíjení se posunuje jezdec s lištou, která tvoří dolní hranu rolety. Při odvíjení či navíjení se na straně okna dostává zadní část rolety a posouvá se před ní přední část rolety. Tak se někdy úplně překrývají a dojde k úplnému zatmění, jako u látkové rolety. V opačné poloze se zase překrývají plné pruhy s plnými a prázdné s prázdnými, a tehdy roleta částečně propouští světlo a vytváří tak v místnosti pruhy střídajícího se světla a stínu.

Rolety samozřejmě podstatně ovlivňují vzhled domu či místnosti. Doporučujeme vybrat právě takové rolety, které dokreslí atmosféru bytu tak, jak potřebujete. Nabídka je široká, a to jak z pohledu barev a druhů látek, tak i z pohledu šířky jednotlivých pruhů látky.